BLOGSKIN TUTORIAL : MENAMBAH "NAVIGATE"

ASSALAMUALAIKUM.. Ramai pulak yang tanye Mee belajar kat mane tambah NAVIGATE BAR tuh. Sebenarnye Mee memandai sendiri. Tak tengok sesapa pon. Tahu tak apa itu NAVIGATE ??  Biasenya designer blogskin letak tiga bar jee kan? Sekarang Mee nak ajar awak tambah - tambah bar tuhh.




BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM...


1. Dashboard >> Template


2. F3 then search "navigate". Kalau tajuk korang tuhh lain, search lah mengikut tajuk yang kat blog korang tuhh. Kalau Mee punya "navigate".


3. Copy kod kat bawah nih. Dan paste kan dekat bawah <center>


<a class="cute" onClick="document.getElementById('content').innerHTML=document.getElementById('tuto').innerHTML" title="Tuto">TUTORIAL</a>




5. BIRU Letak lah ayat apa pon. Benda nih macam tanda taw. Dan tanda yang akan pertemukan kepada isi navigate bar tersebut yang akan kite buat kejap lagii. Contoh, lili or lala or lulu dan suka hatyy awak lah. Kalau Mee, Mee tanda dengan ayat yang berkaitan jugak supaya mudah awak ingat apa benda tuh. Tak faham?? Ikot jee. Kat bawah nanti akan faham.


6. Purple - Tukar lah guna tajuk lain yang awak nak.


Nih contoh kod yang baru yang Mee buat.


<a class="cute" onClick="document.getElementById('content').innerHTML=document.getElementById('iklan').innerHTML" title="Bloging money">BLOG + MONEY</a>




BELOM SIAP LAGI. TUH BARU TAJUK. ISI DALAM DIA PULAK MACAM NIH!!


1. Bukak blog awak kejap dan klik pada salah satu navigate yang ada macam kat bawah ni.




Bila Mee klik dekat "blog + money" , akan keluar lah isi dalam dia kan? Korang pun mesti macam nih jugak. 


2. Copyy apa yang korang tetapkan tajuk atas macam kat gambar dekat atas tuhh then F3 >> search lah benda tuhh.


3. Tengok ada tak kod nih.


</div>
<div id="tuto" style="display:none;"><center><div class="main-title">TUTORIAL!!!</div><br><center>
lalalalalalalalalalaaaaaaaaa....


4. Jumpa?? Skarang copyy pulak kod nih.


<div id="iklan" style="display:none;">
<center><div class="main-title">BLOGING SAMBIL BUAT DUIT!!!</div><br><center>
lalalalalalalalalalalalalalaaa.......




Paste dekat bawah kod </div>


5. MERAH - Buat tajuk ikut suka awak :)


6. BIRU - Tukarkan kepada perkataan yang awak buat tadi yang Mee bagii contoh lala lulu lili. Ha nih lah yang Mee maksudkan tadii. Mee punya tadii Mee buat "iklan" kan? So kod Mee jadi macam nih.


7. Awak preview dulu eh? Kalau takdak error tuh okay lah :)


OKAY DONE! PENAT GILA BUAT TUTO NIH. TAPI TAKPE LAH. NAK KONGSI ILMU :) ADA PAPE MASALAH, KOMEN BAGITAHU MEE. GOOD LUCK!


Saya dah tolong awak. Skarang kalau awak nak tolong Mee balik pon boleh. Tolong KLIK SUPERMAN KAT TEPI NIH <----- TERIMA KASIH :)
Terima Kasih Daun Keladi, Dah Bace Komen Lah Sekali :)

4 komen:

Haruno Hana 하나 said...

sorry awak.. still xleh wat.. :( maybe sbb sya punya blogger template kot.. takpela.. nk try lg.. hehe.. tq for this tuto ^_^

-SUPERGIRL- said...

aik aik . apa yg awak tak faam? awak ikot satu2. jgn bace bg habis baru nk buat. step by step okay? nnti jadii lah :) bgtau sy kalau ad mslh /

Sitinurafiqah said...

Terima kasih <3

Nurin Syaza Hani Zuhairi said...
This comment has been removed by the author.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...