Tutorial Buat Header Tanpa Guna Photoshop DLL







Hari tuh ada sape entah yang mintak Mee ajar buat Header tanpa menggunakan mane-2 software samada Photoshop mahupun Photoscape atau lain-2 lah kan. Dan sekarang Mee akan ajar STEP-BY-STEP. Header yang simple yang penting tajuk tuhh tajuk blog kite. So tade lah same dengan orang lain punya. Hehe :)


PLEASE pada yang dah ada header awesome TAPI hati manyak busuk tuh jangan kotorkan kotak komen dengan perlekehkan entry ini. Ia tidak berguna pada awak tapi berguna pada orang lain. TQ


1. First step pergi ke link http://www.picnik.com/

2. Klik Library >> Collage #rujuk gambar dekat bawah.



3. Step seterusnya tekan benda alah tuh macam gambar kat bawah.



4. Lepas tuh ubah lah kotak tuh mengikut citarasa awak. Cuba usik-2 sikit yang macam gambar kat bawah nihhh. Bagi gerak-2 sikit benda tuhh. Bagi awak tahu apa benda fungsi dia.


Dan hasilnya jadii macam nihh. Background tuh ikot lah warna blog awak atau suka hatii awak lah nak buat warna apa. Hehe. Nak pilih warna, tekan pada kotak hitam yang ada pada gambar dekat atas.


5. Klik pada Upload Photo kalau nak letak gambar. Dan grabkan gambar tuh ke dalam kotak tersebut. Means macam tarik gambar tuh. Hold cursor awak dan bila sampai ke tempat kotak tuh baru awak lepaskan cursor. Hasilnya jadi macam nih.


6. Klik DONE.


7. Klik Text dan pilih fonts yang awak nak then tulis tajuk blog awak. Dah? Klik Add dan tetapkan kat mane awak nak letak tulisan tersebut. Klik pada Stickers untuk hias bagi cantik lagii.


8. Dan SAVE!!! Blur tatau nak save macam mane? Tengok gambar kat bawah :)



Dan ini lah hasilnya. Simple tapi cun lah kan daripada guna header ciplak. Ngee :P


Klik churp-2 boleh? :)

Terima Kasih Daun Keladi, Dah Bace Komen Lah Sekali :)

20 komen:

Myra Azraff said...

picnik mmg gilos best ! haha..tpi x penah terpikir buat header..lagipun..nak tutup dah picnik ni..haha

Azhafizah[フィザ] said...

dulu suka sangat edit gambar guna picnik.sekarang ni dah banyak benda kita boleh explore untuk buat something yang berkaitan dengan seni ni sampai dah xtahu nak guna yang mana kan..so far picnik mmg best kan..banyak features dan tools yang so best tapi yg premium lagi best kan..tak mampu pulak..gune yang free je sudah..btw cantik header tu..good entry actually ^__^

-SUPERGIRL- said...

myra - ha tu lah pasaiii tatau knp dorang nak tutup . sayang lah kan picnik best !

-SUPERGIRL- said...

azhafizah - ha betol tuhh . byk bnde kite boleh buat . dulu2 mase mula2 tahu kwujudan picnik nih duk godek gambor dekat situu jee . hehe

eh eh act skarang nih yang premium pon dah bole pakai sbb dorang dah nak tutup so dorang bagi guna smentara wujud lagii . hehe

Reena said...

Suka sangat dengan Picnik. Tapi alahai lepas ni nak kena tutup pulak. Macam kita pulak, dulu-dulu suka jugak buat header, sekarang ni macam malas pulak. Idea belum datang lagik kot. Hehehe

Rizwan Ewan said...

hye hye hye? saya follow blog ni.. :D

follow me back tau :)

happy blogging ! ^.^V #Peace

CikPuan Azizah said...

wah... baru tahu picnic boleh buat header camni.. terbaik la tutor ni yunk!

shafiq said...

x tahu plak yang picnik boleh buat header , aiyoyo , dah nak tutup baru tahu , hehe , rugi2 ,

Cik Chokie said...

dulu masa zaman kegemilangan picnik memang suka sangat lah edit at sini . simple senang.. tapi tu lah sekarang nak tutup :'( seddihhh dengar khabar berita ni

syafiqakarim said...

xpernah tahu pon leh pakai picnik.
tengs ajooooo

-SUPERGIRL- said...

reena - try lah :)

-SUPERGIRL- said...

rizwan - oritee ;)

-SUPERGIRL- said...

kak jijah- hehe yee picnik bole buat :0

-SUPERGIRL- said...

shafiq - boleh nan picnik ponn . buat lah skg . tak tutop pon lg . haha

-SUPERGIRL- said...

cik choikie - ha tu lah nak totop pulak dy . haih . frust gilo

-SUPERGIRL- said...

syafiqa - wc :)

Teenz Hanis said...

sudah tekan churpchurp awak tanda terima kasih :)

-SUPERGIRL- said...

terima kasihhh !! hehe :)

steffany daph said...

nak try app ni. thanks :DD for sharing..

-SUPERGIRL- said...

wc ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...