AWAS | Hati-Hati Memilih Kawan





Dalam dunia neh perangai manusia 1001 macam. Ada yang Okay ada yang K.O.. Nak berkawan boleh. Tapi hati-hati.. Jangan mudah simpati. Jangan mudah percaya. Bukan Mee ajar untuk bersifat kejam. Tapi cuma untuk mengambil langkah berjaga-jaga. Jangan nanti sudah torkono baru nak menyesal.. 

Dalam keadaan sedar ucapannya manis sedap didengar bersama beberapa ketul mintak simpati.. Tapi dalam kita tidak sedar ada tahi disebalik pusat. Baunya masam busuk tengik macam ketiak hangit. Ingatlah semua.. Kawan itu beribu. Sahabat itu satu.. Yang beribu itu berkeliaran, yang satu itu dalam kalangan kita sendiri.. Iaitu keluarga. Hargai keluarga anda lebih dari segalanya kerana mereka lah sahabat didunia dan In syaa Allah hingga ke syurga.. 







Terima Kasih Daun Keladi, Dah Bace Komen Lah Sekali :)

53 komen:

Anum said...

baiklah

Ema Blog said...

bukan senang nak pilih kawan yg betul2 memahami..

Chic Na said...

berhati2 selalu. apepun family first. :)

Miss Xyz said...

Yup, memang sukar nak cari sahabat setia sampai syurga ;)

^^eKaTiKaH^^ said...

betul tu mee.. keluarga adalah sebaik-baik kawan yg kite ada :')

azizah :) said...

teman sejati hanya satu yg sanggup bersama kita susah mahupon senang :)

eita said...

nak kawan dengan kucing tapi kureng suka dengan kucing..
huhuhu

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ said...

betullll.. family segalanya... kite susah pun dorang tulun gak

onie said...

dan berharap,kita dapat menjadi kawan yang terbaik buat kawan-kawan kita.itu yg penting

sa mic said...

Huhu nama je kawan tapi bukan macam kawan . Anggap dia kawan tapi bukan kawan , that mean kita mesti berwaspada , hehe . Kawan sejati susah nak cari xD

Saraa Ali :) said...

betul betul, zaman sekarang memang kena pandai pilih kawan :)
mudah mudahan kawan kawan kita tergolong dalam kalangan orang yang baik baik :')

محمد رازيق said...

memilih kawan itu adalah satu keperluan. bukan apa, untuk menjadi lebih baik.

Bum Bumeyh said...

sahabar sebenarnya ialah hati kita ;) btw singgah sini kak mee :D

Reiko Masashi said...

btul..dh kna dah..sgguh xd sngka..

Farah Andie said...

my best friend is my mother. I tell her everything including 'ponteng kelas,kuliah' -.-"

*mempunyai beribu kawan tidak menjamin kesetiaan mereka pada kita :)

dEdEQ dE wIshEs said...

BETOL TOH APE YG MEE CKAP .. SOKONG SGT .. HMMMM .. SUSAH NK CRIK KWAN YG TOL2 SKNG NI

✿A I N A A✿ said...

baru tadi baca status Mee di fb mengenai ni.. hehehe betul tu, sebab tu kita tak boleh percayakan org seratus peratus.. hehe

Cikgu Fikri said...

hahaahha..
ada tahi di sebalik pusat..
nice peribahasa..
paperpown, btol tu.. kita kna sntiasa hargai keluarga :)

fifie said...

Betul mee, tak semua kawan senang hati tengok kita gembira.

hnahdy said...

betul..huhu hana dah terkono. nanti hana buat entry pasal terkono ni..

cweet pinky said...

rindu kat mak lak :P

reply dari entry CP :

mane de CP memarah la :P

Detective Fiqa said...

Hmm. fiqa syukur dapat kawan yg okay kat sini. tapi ade je yg busuk hati. :'(

dya bunga said...

btl tu..keluarga kita je yg blh kita percaya..

nuyui a.k.a miss YUI said...

btol..kena berhati2..

Kesuma Angsana said...

betullah tu but KA takut ngan kucing

intanfirdaus247 said...

selaamat pagi mee..jalan2 kat sini..

are_lin@yu said...

ssh kan nak cari btl2 kawan.huhu

Nurul Husna Mohd Hassan said...

betul tu, dalam berkawan kena hati2 :)

p/s : comel header baru :)

najihahfara said...

dalam berkawan jgn terlalu percaya sgt. nnt makan hati

inche hlovate said...

erm betul tu..

yana yani said...

suka kwn dgn kucing berbndg dgn manusia

MawardiYunus said...

berkawan biar beribu,, bercinta hanya pada yg satu hehehe

ayut said...

betul..keluarga... :)

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

nak lihat mereka yg benar2 ikhlas bersama kita... lihat time kita susah.. sanggupkah mereka menghulurkan bantuan..

Mrs Velentine said...

kawan bergembira mmg senang nak cr tp kawan bersedih susah

Cinta hazanis said...

kadang2 ada je kawan yg jadi lawan.

boni kacak said...

betul tu..saya sangat2 setuju dengan awak..hehehe

jaakechik said...

betul mee zaman loni susah nk cari saing sejati. kalu ada pun boleh bilang ngn jari..tp setakat ni saing2 blogger semuanya sporting! hihi.

jaakechik said...

domain dot.my belum dapat lagi ekk? sabar yer..ada le rezekinya tuuu..hihi..

kak nora said...

kawan yg baik dan setia adalah yg dapat menyimpan rahsia dan sanggup bersama susah dan senang..

shidaR said...

agak2 mee kak shida jenis cmtu ke?? ekekke :P

Nurrul said...

Nurrul dah selalu kena nieh... masa nagis bukan main cari kita.. time senang contact pun tak nak.. sakit hati...

*apa pun susah nak cari kawan yg sejati.. :(

Nadratul Syazwana said...

Hurm. Kadang kalau dah tersilap pilih kawan, susah jugak nak jauhkan diri dr diaorg :/

Myra Jay said...

Perwatakan luar dan dalaman lain, yang penting kena berhati-hati supaya tak tersilap kan... :D

eintan nurfuzie said...

sokong sgt klu memilih kawan dengan kucing...
sebab dorg akan slalu memahami kita

nur anis said...

i love my family..:)

Misz Fazie said...

kena cari kawan yg selalu ada dgn kita tak kira susah atau senang. kawan sejati memang susah nak cari

Si Matatajam said...

Betoi tu Mee, senang nak cari kawan tapi susah nk cari sahabat..

azizah :) said...

keluarga juga kerana susahpayah kita dia juga yg sentiasa di sisi :)

shasha yacob said...

kuching pun boleh hihi

shedameor said...

betul, zaman U mengajar kita, kawan bukan sesiapa. hanya keluarga yang ade susah senang kita. kawan untuk happy2 tu ramai la, nak buat sahabat, jauh sekali nak jumpa.

Dezee said...

Hebat betul perumpamaan anda yer cik Mee..

aku HaniAsyira said...

tulah pasal. tp jgn kita lak jadi kwn mcm tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...