Kesalahan Blogger Yang Paling Kritikal




Manusia tidak lari dari membuat salah .. Begitu jugak blogger. Lah.. Blogger pun manusia .. Bukan Cengkerik.. Kihkihkih. Maaf terlawak bongok pulak .. Jadi untuk entri kali nih Mee ada senaraikan beberapa kesalahan blogger termasuk Mee sendiri. Sama samalah kita belajar dari kesilapan ..

kesalahan blogger
Buku sekolah adik jadi mangsa -_-"



SALAH MAKLUMAT.
Sekarang nih dah ramai blogger yang telah disaman dan hampir disaman.. Sebab apa? Sebab salah maklumat .. Misalnya Mee ni artis fofular. Ehem. Mee makan Nasi Goreng Ikan Masin tapi korang tulis Mee makan Tahi Hidung .. Agak terpesong lah kan. Jadi itu adalah kesalahan .. Jauh panggang dari api.
 Hati hati yee..

SALIN DAN TAMPAL - COPY PASTE.
Yang nih mungkin ramai lah kan .. Termasuk Mee jugak. Tak salah untuk berkongsi artikel orang lain tapi pastikan masukkan Sumber dari mana kita dapat entri itu.. Mungkin dengan sedikit olahan ia akan menjadi lebih menarik.. Jadi takde 100% nampak macam copy. Kan? Mee ada terbaca ada satu blog telah digodam (HACKED) hanya sebab dia selalu CopyPaste artikal orang lain tanpa meletakkan Sumber asal.. Kesian ..

SALAH KOMEN.
Bagi Mee sebelum kita komen sesebuah blog itu lebih baik kita baca dulu.. Jangan pulak orang tengah cakap pasal Kambing, kita pergi komen pasal Kanggarooo. Ia tersangat lah menyakitkan hati.. Haha. Tapi takpelah asalkan sudi komen .. Bersyukur je lah kan .. Kihkihkih..

Itu saja Mee dapat kongsikan.. Tulis banyak banyak kang tak ada orang nak baca.. Hehe.


Anda terlepas entri ini :-
VIDEO YouTube Nazim Othman Buat Gadis Cair
Dari Mana Mereka Mendapat Trafik Sebanyak Itu?


Terima Kasih Daun Keladi, Dah Bace Komen Lah Sekali :)

57 komen:

Suara Hati said...

nasib baik saya tak ada copy paste :D

♥ wawawawa ♥ said...

copy paste tu sy rasa ramai buat..coz bile cri mklumat..byk blog keluarkan mklumat sama je..haha

Everything's Everythings said...

Setuju2 sama-sama kita betulkan kesalahan blogger2 ni ^^

Zul De Alexis said...

betul tu setuju dengan mee...yg bak komen tu kena hati2 nk komen takut nnt lari lak dengan apa yg penulis cte..

Salah maklumat nie pula lg berat sebenarnya....ini lebih merujuk pada blog SEO kalau peribadi biasa pasal diri sendiri..

aku HaniAsyira said...

kadang2 tersalah jugak ah komen.. yang lain takda lagi kot

shinji izac said...

haha..stendet la kalo blogger wat salah komen...selalu sgt :P

Detective Fiqa said...

hahaha betull tuu df sokong :D hehehe
kdang2. orang malas nak bace entry panjang2. ada blogger taip entry macam nak buat karangan ==" hahaha

Muttallif said...

Semua point di atas adalah betul-betul sebuah kesalahan kritikal seorang blogger.

Paling menyakitkan hati apabila komen tidak seperti entri blog tersebut. Boleh sasau bila fikir apa kaitan antara entri dan komen tadi.

fifie said...

Salin dan tampal mungkin ramai orang buat. huhu. sebab acap kali jugak lah jumpa entry yang sama.

MingHuiRaingerz said...

bagus info ni... hai admin :) hehe

Restoran McDonalds Pertama Di Dunia, Richard Dan Maurice

eita said...

tulis lah panjang pun..mesti ada orang baca...

eita said...

apa rasa kalau makan tahi hidung?..hahahahha

Dba Dealova said...

setuju dengan mee.good info :)

Iffah Afeefah said...

salah komen slalu jadi

wakaka

sian betul org dikomen tu

boni kacak said...

yang biasa terjadi komen lain daripada entri tu, sebab entri orang tu terlalu2 panjang sampai berpinau kepala membacanya.heheehe

copy paste juga sebenarnya tak elok utk seo. sebab tu disarankan kalau nak copy pun, olah lain dan tambahkan idea kita sendiri agar ia fresh. google suka pada entri yang original

zera eira said...

zera pernah salah komen dgn mee tak? :O

Mira Adzlia said...

mnusia sering wt silap..hihi

azizah :) said...

Betul2 lebih2 lagi kes saman menyaman jika salah tulis . Kena hati2 tu.

.::: Princess MOMOY :::. said...

thx u dear
ada banyak lagi
tapi yang paling momoy tak suka
word verification
sungguh sakit jiwa

mizsfatima said...

salah komen tue yang tak suka. cakap benda lain tut2 dia komen tang lain plak. pelik btul la.

Pesta Jiwa said...

Tambah satu lagi... kesalahan nya adalah..suka letak words verification kat komen...melecehkan org nak komen je..

Sop Nama Saya said...

Kalau salah gambar? hehehe

Aliff Haikal said...

kahkahkah mee makan tahik hidung ! update ! update !

Cendol said...

haha betol tu mee.kene bace dulu baru buleh komen.kang merapu tah hape2.
mesti jgk selidik dulu ade beno ke tidak bende yg nak dismpaikan tu takot membwa fitnah pulak kan.nice entry mee.err ade ke mkn nasi goreng taik hidung?haha masin tak? :P

Ayie Abas said...

aik peromen ker?

macam2 dah ayie lalui sepanjang hampir 2 tahun berblog nih...

Sarah Mohd Saleh said...

deyorg kopipes tu sebab lack of idea letewww.pastu mati2 ngaku die punye.tuitui

TiranaAduka said...

salam,
Salin tampal rasanya ta tidak kerana menulis dari kisah sebenar ttg kehidupan Tirana aduka yg sebenar.nama dan tempat kejadian yg benar..buat tatapan TA sendiri..dan menjalinkan persahabtan yg tulus di kalangan bloger2 yg lain.

*zafirah* said...

Nice sharing :)
ada lagi satu,salah ejaan..tensyen bila baca short form dan bahasa rojak.Huhu
jemput singgah blog fira sis ^^

Isabel Diaz said...

hahaha, law salah komen tu memang slalulah..

aswadz said...

yg copy-paste pastu x letak sumber tu yg ramai sgt blogger2 buat.

izan mama mia said...

huhuuhuh.....betol gak tu jgn sll minum kopi tanpa jenama....ihihi..er salah komen ker ???

KY said...


betul tu mee, bukan senang nak jadi blogger ni..
yg pertama tu, memang kena berhati2, terutama blog berinformasi ni..bahaya betulkan?

Fendy said...

sangat betol...semoga kita perbaiki kualiti blog..

cci said...

haahkan.. da banyak sangat tau yg kene saman... kalo bab copy paste tu sudah kata ar.. mmg berlambak... tp sampai bila kita nak diamkan.. ^_^
salah komen.. err... cci penah slh komen tak.. ngeee... :P
walaupon ade yg slh komen kita anggap jerk dia komen psl entry kita tu.. ehehhe.. :P

Si Matatajam said...

Memang kritikal kesalahan tu..hi hi...no.2 tu ada gak buat Tp tak lupa nak letak sumber asal...

Cik Chokie said...

Rasanya salah commant tarak , selalu typo ada :D haha

IntaNBerliaN said...

bahaya jugak copy paste ni kan.. sampai kne hacked

caliph shuriken said...

yup, perlu lebih hati2 dgn apa yg kita publish kt blog, huh...

are_lin@yu said...

setuju apa2 pn jgn main bantai redah ja..hihi

Irna ahmad said...

copy paste tu sy rasa ramai buat kan? Hehe

shidaR said...

copy maklumat tu...kak shida xpenah buat heheee :D

najihahfara said...

hai salam kenal dr sy :)

Ikmal said...

Assalam, hahaha... memang kesalahan2 macam tu selalu berlaku terutama sekali pasal copy&paste tanpa beri sumber...

tirahzairi said...

eh...tirah ada slh komen x? kalo ada....xpe la...at least ada 1 komen yg pelik...muehehehe

RazFiRa said...

paling x suke orang copy paste berita dlm internet pastu tak ulas ape2.. WTFish?

Bitt (doubeIS) said...

huhuhuhu kena lebih berhati-hati dan jadikan pengajaran :)

salam kenal :)

Myra Jay said...

Part last stuju sangat, MJ penah kena padahal entry bukan panjang pun, intro kisah lain bukan berkaitan entry, tp komen takdak kena mengena..
Mungkin nak cepat kot :D

nur anis said...

saya pernah salah komen..haha..malunya...tu lah akibat bukak kotak komen bebanyak...

ayut said...

kna hacked sbb tu pon ad ea..ooo

syiela said...

copy pastu tu ramai yg buat termasuk la akak :)

Nora Karim said...

sapa yang copy paste tanpa sumber tu memang la...

unsecretostory said...

Wuu , bahaya jugak ehh bab saman menyaman tue . Xpasal2 jea ~

dya bunga said...

slalu dya buat yg num 3..hahahah

Aishah Jahirah said...

copy paste pun agak2 lakan....seeloknya guna ayat sendiri...

Nurul Husna Mohd Hassan said...

saya ada salah komen tak? hihi

dEdEQ dE wIshEs said...

JOLO2 .. MITOK JAUH LAR HEAKER TU

Shasha Yacob said...

haha, jangan jadi copycat suda. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...